Někdo je líný. Máte tím trpět?

O kolik věcí nebo možností jste přišli kvůli tomu, že byl někdo líný? Někdo ze spolupracovníků, z rodiny, někdo na úřadě nebo i Vy sami.

the_idle_servant_maly.jpg

Přemýšleli jste, jak takové škody omezit? Rozpoznat lenost v jejích různých podobách (neplést si ji třeba s únavou) a dokázat proti ní něco podniknout. I já se těším, co si odnesu z instruktáže „Tažení proti lenochům“, která u nás bude letos v létě hostovat a o níž Vám více prozradí tento tento článek.

Hostující instruktorka

Loni 14. srpna u nás hostovala Ing. Štěpánka Tetourová se svou instruktáží “Velký úklid ve vlastní hlavě”. Sešli se tam většinou lidé, kteří s úklidem ve vlastních hlavách mají zkušenosti a i oni odcházeli velmi spokojeni. Zcela nedávno mi to při jakémsi setkání připomněla jedna z účastnic té instruktáže a uznale pokyvovala hlavou, jak to bylo dobré.

Co se osoby instruktorky týče, vypadá to nadějně. Jak to vypadá s tématem?

Dež naši mlátile, já sem si léžel

Téma je to zajímavé, ale hlavně slibuje praktický užitek, zvláště v této době. Neboť jak je lenost škodlivá a ničivá, tak je také těžko uchopitelná. Podává ten člověk mizerný výkon proto, že je líný, nebo proto, že je unavený? To se někdy těžko pozná, zvláště od té doby, co se lenoši zdokonalili v umění vymlouvat se na únavu.

Lenoch také nemusí být někdo, kdo se jen malátně pohybuje jako lenochod. Na to nás upozorňuje i známá lidová písnička:

Dež naši mlátile, já sem si léžel,>
dež pak šle k snídani, take sem běžel.

Slyšíte - oni loudové jenom šli, zatímco on běžel.

V další sloce se lenošská selektivita znovu opakuje:

Kopale, orale, já sem si léžel,
zpivale, véskale, take sem běžel.

Je tedy lenoch i ten, kdo nedělá, co je třeba udělat a utíká se místo toho k jiným aktivitám? Hned jsem si vzpomněl na pozoruhodnou knížku Kateřiny Lachmanové “Dvojí tvář lenosti - zrcadlo pro lenochy klasické i notoricky přetížené”. A také na slova moudrého Jakuba Balmese, který už v první polovině 19. století o lenoších napsal:

“Jsou jim uloženy jisté práce: - opouštějí je pro jiné práce …, jež si sami vyvolí; - volá je důležité jednání; čas kvapí … Je třeba projednati v jejich přítomnosti otázky nejvýše důležité; kdyby tomu věnovali několik hodin studia, jen trochu úsilí, vnikli by do věci a tak by mohli podati svůj názor na věc a dopomoci jejímu řešení: - a tyto hodiny, jichž se povinnost dovolává, vyplýtvají v marných hovorech. …

Vždyť procházeti se, rozmlouvati, příti se, toť jednati … prochazečů, žvatlalů hojně se vyskytuje, kdežto lidé opravdu pracovití jsou velmi vzácní. Proč? Proto, že procházka, rozprávka, pření se … nevyžaduje žádného úsilí, připouštějí rozmanitost, proměnnost, a nesou s sebou střídání rušnosti a odpočinku …” (překlad Josefa Floriana)

Stále velmi aktuální, že? Jen slova “procházeti se, rozmlouvati, příti se” můžeme doplnit o “jezditi, létati, telefonovati, e-mailovati”.

Doba, kterou teď prožíváme, vyvolává únavu a zároveň se vyznačuje zvýšenou někdy až frenetickou aktivitou - “volá nás důležité jednání; čas kvapí”. Takže s radostí přijímám nabídku Štěpánky Tetourové a rozhodně si její instruktáž nenechám ujít. Věřím, že i Vy, pokud to jen trochu půjde, věnujete 4 hodiny úsilí, abyste (podle Balmese) do této důležité věci “vnikli, podali svůj názor a dopomohli jejímu řešení”. A to, ať už Vám působí problémy lenoši kolem Vás, nebo ti, co se na Vás koukají ze zrcadla.

Jak to zařídit?

V době prázdnin se instruktáže hůř organizují. Část pracujících si užívá zasloužené dovolené a slastně lenoší někde na plážích. Druhá část je musí zastupovat. Proto je těžké vybrat termín. Avšak dokázali jsme to loni, jistě to dokážeme i letos.

Máte-li o instruktáž “Tažení proti lenochům” zájem, pošlete e-mail na adresu office@anima.cz a naznačte, kterým termínům dáváte přednost. My bychom preferovali úterky a čtvrtky (v týdnech 13. - 25.7., 3. 8. - 7. 8. a 24. - 28. 8. to určitě nepůjde).

Instruktáž trvá 4 hodiny a její cena je Kč 2000 + DPH.

Takže neleňte, podívejte se do diáře a pošlete nám e-mail. Těšíme se na setkání s Vámi.

Zpět na úvodní stránku

Pošlete odpověď